diumenge, 7 d’octubre del 2007

Roses blanques.


Al cementiri del Poble Nou, a la Illa interior I del departament 1r. Per concretar més, al nínxol 586, hi ha una inscripció que resa:

AQUÍ YACE
D. NARCISO MONTURIOL
INVENTOR DEL ICTÍNEO
PRIMER BUQUE SUBMARINO
EN EL CUAL NAVEGÓ POR EL FONDO DEL MAR
EN AGUAS DE BARCELONA Y ALICANTE
EN 1869, 1861 Y 1862.

Embelleixen el nínxol mitja dotzena de roses blanques –naturals si els meus ulls miops no em van jugar una mala passada-.

Fins aquí tot bé, si no fos que...
... Narcís Monturiol efectivament va morir a Sant Martí de Provençals, però era empordanès i l’any 1972 -i d’això en fa trenta-cinc- van traslladar les seves despulles a Figueres.

Si algú sap com és que aquest inventor republicà, socialista utòpic, que descansa a Figueres, encara té un nínxol –buit?- al cementiri del Poble Nou i a més a més, algú hi va per posar-hi roses blanques més d’un segle després de la seva mort, que se senti lliure d’explicar-ho a l’apartat de comentaris.

De ben segur que al darrera hi ha una història interessant.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

No ho sé, no, però...

Sí que et puc dir que a Barcelona, el segle XVI, una mena d'enginyer va fer un vaixell submarí, i que en va fer una demostració a un enviat de l'emperador de les Alemanyes (ah, i de les hispanitats i colònies tant americanes com catalanes, també).
L'enviat li va preguntar què més volia i quan l'home li va presentar un pressupost, li va dir allò tan típic de "sí, sí..." (a l'estil de "aprobaré el proyecto de submarino que...") i ja se n'ha parlat prou. Vull dir que van passar uns 350 anys més abans que es tornés a parlar de submarins.

Per cert, la resta de família no es diuen Monturiol sinó Montoriol.

Cogesme ha dit...

S´, ja ho sabia que n'hi havia hagut projectes molt abans. Quant a Montoriol és una grafia més adient, és clar.