diumenge, 18 de maig del 2008

Matrimoni


L'IEC està estudiant com definir 'matrimoni' després de l'aprovació de la llei de matrimonis homosexuals

15/05/2008 19:45


Us copio aquí la notícia perquè la trobo interessant. Haig d’afegir que alguns mitjans de fora de l’ambit lingüístic català se n’han fet ressó, car l’IEC ha estat la primera acadèmia de la llengua a reaccionar davant aquesta novetat legal, jurídica i social:

BARCELONA, 15 de maig (EUROPA PRESS)

El president de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joan Martí, ha afirmat avui que aquesta institució està discutint com tractar al diccionari la paraula matrimoni, després de l'aprovació de la llei que reconeix com a matrimoni la unió entre dues persones del mateix sexe.

En una entrevista de RAC-1 recollida per Europa Press, Martí ha assegurat que des de l'IEC volen trobar "aquella definició, aquella explicació suficient i clara" que aprovi tothom i que sigui una aportació "positiva i rigorosa".

Ha explicat que fins ara tots els diccionaris defineixen matrimoni com la unió d'un home i una dona i l'IEC entén que actualment la realitat ha fet "insuficient i incompleta" aquesta explicació.

Ha assegurat que l'IEC es va posar ràpidament a buscar aquesta forma per definir les noves unions recollides per la legislació però ha afegit que el fet d'haver afrontat això amb rapidesa "no vol dir que no hi hagi un cert divorci entre les diverses opinions sobre com s'hauria de definir aquesta nova realitat social".

Er IEC estúdie coma definir 'matrimòni' dempús dera aprobacion dera lei de matrimònis omosexuaus

15/05/2008 19:45


Vos còpii ací era notícia pr'amor que la tròbi interessanta. È d’ahíger que bèri mejans de dehòra de l’encastre lingüistic catalan an arrecuelhut era notícia, donques que l’IEC a estat era prumèra academia dera lengua a reaccionar deuant aguesta novetat legau, juridica e sociau:

BARCELONA, 15 de mai (EUROPA PRESS)

Eth president dera Seccion Filologica der Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joan Martí, a afirmat aué qu'aguesta institucion discutís coma tractar ath diccionari era paraula matrimòni, dempús dera aprobacion dera lei qu'arreconeish coma matrimòni era union entre dues persones deth madeish sèxe.

Er ua entrevista de RAC-1 recuelhuda per Europa Press, Martí a assegurat que dempús der IEC vòlen trobar "aquera definicion, aquera explicacion sufisenta e clara" qu'apròve toti e que siguen ua aportacion "positiva e rigorosa".

A explicat qu'enquia ara toti es diccionaris definissen matrimòni coma era union d'un òme e ua hemna e er IEC compren qu'actuauments era realitat a hèt "insufisenta e incomplèta" aguesta explicacion.

A assegurat qu'er IEC se metec rapidaments a cercar aguesta forma entà definir es naues unions arrecuelhudes pera legislacion mès a ahijut qu'eth hèt d'auer afrontat açò damb rapiditat "non vò díder que non i age un cèrt divòrci entre es diuèrses opinions sus com se li calerie definir aguesta naua realitat sociau".

Notícia tradusida automaticaments per Apertium (http://xixona.dlsi.ua.es/apertium/). Vos pregui que perdonatz es errances qu'age pogut cométer.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Grollerament i poca-solta:

La Secció filològica de l'IEC podria esperar-se que el TermCat decideixi quina és la versió de "matrimoni", tant pel que fa al significat com a la grafia.
Un cop ho hagin fet, ho publicaran com a decret al DOGC i després ja podrem, vull dir, haurem, si us plau per força, d'adaptar-nos-hi.
Em penso que ara funcionen així les coses.

Carles ha dit...

El termcat sembla que ja ha fet la seva feina. Té dues entrades en concepte de Dret Civil i Dret Familiar amb la definició següent:

ca matrimoni, m
es matrimonio

Definicions
ca: Unió de dues persones que dóna lloc a un vincle jurídic, que origina una comunitat de vida en la qual aquestes s'han de respectar i ajudar mútuament i actuar en interès de la família.

Com veus, enlloc no diu un home i un a dona, sino dues persones.

També té una versió des del punt de vista antropològic:

ca: Unió legítima, que es considera estable, entre dues o més persones que desenvolupen rols heterosexuals, la funció específica de la qual és l'organització de la procreació.

Des d'aquest punt de vista antropològic, les persones desenvolupen rols heterosexuals, tot i que no tenen perquè ser dues, com va descobrir fa poc la vicepresidenta del govern espanyol...

Quant a la grafia, no sé com la podrien variar.

De tota manera, no sé si les definicions que apareixen al Cercaterm ja han estat beneïdes pel Termcat, però en tot cas el diccionari normatiu és el de l'IEC, oi?