diumenge, 7 de novembre del 2010

Els dies de la setmana abreujats.

Un article de Ramon Sangles i Moles

Recomanacions bàsiques

Quan escrivim en lletres els noms dels dies de la setmana o dels mesos de l’any, hem de saber que porten sempre la inicial amb minúscula, llevat que encap­çalin una frase. Re­cor­dem que desembre s’escriu amb s i no amb c.

Els dies

Sempre que vulguem abreujar els noms dels dies de la setmana, cosa que sovint hem de fer quan confeccionem taules, calendaris o estadístiques (a dins d’un text no s’han d’abreujar mai), sapiguem que hem d’agafar la primera lletra del nom del dia (que és sempre la d), amb minúscula, seguida de la consonant distintiva del dia. Vegem-ho: dilluns = ll, dígraf que reduirem a l; dimarts = t; dimecres = c; dijous = j; divendres = v; dissabte = s, i diumenge = g. En principi, aquestes lletres distintives haurien d’anar seguides de punt, però hi ha una forta tendència a no posar-n’hi, amb la qual cosa aquestes grafies passen al camp dels símbols (que van sense punt). Els símbols recomanats, doncs, són aquests:


dl dt dc dj dv ds dg

Els mesos

Els noms dels mesos de l’any, poques vegades és necessari abreujar-los; però, si al­guna vegada ho hem de fer, sapiguem que març, maig i juny (perquè sols cons­ten de quatre lletres) no s’abreugen. L’abreviació dels altres acaba sempre amb con­so­nant seguida de punt (si la sílaba on fem l’abreujament té dues consonants ini­cials seguides, hem d’escriure-les totes dues). Procedim, doncs, així:


gen. febr. març abr. maig juny jul. ag. set. oct. nov. des.


Però, si a l’hora d’escriure els mesos disposéssim de molt poc espai, podríem reduir l’abre­viació a dues lletres i sense punt, de manera que aquesta passaria a la categoria de símbol, així:


gn fb mç ab mg jn jl ag st oc nv ds


Com a símbol, també es podrien escriure amb la inicial amb majúscula, així:


G F Mç Ab Mg Jy Jl Ag S O N D