dilluns, 9 d’abril del 2007

De Paral·lel a Plaça Catalunya, les meves vacances de Setmana Santa.



Doncs, no. No m’ha sortit gaire car, ho reconec. Però l’excursió ha estat prou bé. Per si algun cop no trobeu bitllet d’avió per fugir a terres exòtiques i ja heu vist "totlucaiacaveure" a Barcelona, us en faig cinc cèntims:

L’inici del recorregut és a la sortida "Paral·lel" del metro de Barcelona. Tant és que comenceu des de la plaça Raquel Meller i pugeu per Abat Safont o des de la cruïlla amb Ronda de Sant Pau i aneu directament pel carrer de Sant Pau. De seguida hi trobareu, envoltada de jardí, una esglesieta romànica del segle XII amb tres absis guarnits amb arcuacions llombardes - d’aquelles que els camacos fan quatre hores de caravana per anar a veure-les al Pirineu – i una façana amb elements visigòtics reaprofitats. Es tracta de l’església de l’àntic monestir de Sant Pau del Camp. Si voleu visistar-ne, a més, el claustre – que per les fotos que he vist, ha de valdre molt i molt la pena – no feu com jo que hi vaig anar divendres sant. Aneu-hi entre setmana i us hi deixaran entrar per un parell d’euros. Hi trobareu un claustre petitó de començaments del XIII, amb uns arcs lobulats poc habituals i una sala capitular un segle posterior.



Un cop n’hàgiu sortit del recinte, podeu seguir caminant pel carrer Sant Pau en sentit nordest, cap al centre. Després d’haver trobat la Rambla del Raval, encara heu de seguir una mica més i tombar a l’esquerra pel carrer d’en Robador. Aquest acaba al carrer Hospital des d’on teniu entrada al pati de l’antic Hospital de la Santa Creu. Si podeu, visiteu-hi la Biblioteca de Catalunya, si no, conformeu-vos a passejar sota els tarongers de l’altre extrem del pati i olorar-ne les flors – ideal per a valencians enyoradissos! -. Amb una mica de sort, trobareu el pas superior obert i podreu sortir al carrer del Carme. Si no, feu una mica de marrada per la plaça de la Gardunya, resseguiu el mercat de la Boqueria fins a la plaça de Sant Galdric i sortiu Cabres amunt. Acabareu igualment al carrer del Carme.
A la cantonada d’aquest amb la Rambla hi ha l’ésglésia de Betlem, amb una portalada barroca bastant singular dintre de Barcelona. Si encara sentiu l’aroma de les flors de taronger, entreu-hi i a la segona capelleta a mà dreta, hi veureu una imatge de la Mare de Déu dels Desamparats. L’interior va ser destruït al trenta-sis, com el de moltes altres esglésies a la zona republicana, així que hi trobareu molts elements nous.



Vista l’església de Betlem, travesseu la Rambla i seguiu amunt per la vorera de la dreta. Cinquanta metres abans d’arribar a la plaça Catalunya, tombeu a la dreta, però no pel carrer de la Canuda sinó pel de Santa Anna. A la vorera de l’esquerra hi ha l’accés a una plaça mig amagada, la de Ramón Amadeu i a dins, una menuda església gòtica, -però de planta romànica- amb un claustre del segle XV, fresc, ombrivol, amb el seu pou i la seva sala capitular annexa. Aquí la flaire de tarongers omple completament l’espai i només competeix amb l’olor a cera de les espelmes que cremen sota les arcades. Aquest raconet de pau és a cinquanta metres escassos del Corte Inglés de la Plaça de Catalunya i de la rambla de Canaletes. Si teniu sort serà oberta. Aneu-hi en horari de misses, perquè si hi arribeu a misses dites, potser us la trobareu tancada i us haureu de conformar amb un cafè o una xocolata al Zurich – que també val la pena, però us sortirà més car-.




OPCIÓ B especial per a lectors habituals:
Es tracta de fer el mateix, però començant al carrer de Manso, i deixant Sant Pau del Camp per a un altre dia, perquè total, la teniu a quatre passes baixant per la Ronda de Sant Pau.

El que heu de fer és anar pel carrer Manso cap al centre, seguir per Sant Antoni Abat i fer el recorregut directament pel carrer del Carme fins a l’església de Betlem. Si teniu pensat d’entrar a vore la geperudeta, haureu de fer tot el recorregut vestides de fallera machor, amb un ram de flors, menjant bunyols i acompanyades d’una banda de músics – preferentment metalls – que aniran tocant El Fallero, Picaina o Paquito el Chocolatero.
Quan li deixeu el ram a la maredeueta, podeu plorar un poquet.

PD: Si algú s’anima i fa el recorregut que proposo, si us plau, informeu-me’n.

12 comentaris:

Patrícia ha dit...

Ets un punyetero, no calia que explicares fil per randa la meua eixideta... sort que no has explicat allò dels fartons i l'orxata, ni les "filaetes" mores que m'acompanyaven.... i ho hagueres fet, això si que haguera sigut una traïdoria....

[Bons recorreguts... abans que vivia allà al rovell de l'ou, visitava aquests indrets pràcticament cada dia... hi ha coses a fer a Barcelona, eh?...]

Cogesme ha dit...

Jo fa uns divuit anys que vaig creuar el Besós i encara no conec la meitat del que voldria i el que voldria no és ni la meitat del que hauria de conèixer (açò és un plagi dedicat als meus amics friquis).

I sí, sóc un punyetero, i si no he dit res de l'orxata és perquè no tinc cap orxateria digna localitzada a la zona. Cap suggeriment? N'hi ha a Barcelona, que tinguin fartons?

Patrícia ha dit...

La del carrer Parlament, home... a més està de camí... i, a la mateixa ronda que va de Sant Antoni a Paral·lel -perdonareu la meua poca memòria de carrer- hi ha una Sirvent -crec- que la porta un home de Xixona molt agradable... proveu, proveu

Cogesme ha dit...

La de Sant Pau, deus dir... I sí, sí, la Sirvent és que la que m'havia recomenat el meu amic Edu, però no sabia per on parava. Ho ficaré a l'agenda... i de pas hi apuntaré que haig de mirar l'agenda, que hi tinc coses apuntades.

[EMonroy] ha dit...

La Sirvent recomanada per un servidor és a Rda. Sant Pau número 3, fregant Paral·lel. No sé si tenen fartons.

Segons Mr. Google, n'hi han algunes orxateries Sirvent més: Escorial 94, Sant Joan 117, Parlament 56 (aquesta és torroneria).

No hem d'oblidar "El Tío Che" a Rbla. Poble Nou, 44. Crec que els dimecres regalen fartons amb les orxates.

Cogesme ha dit...

Ostres, doncs jo treballo molt a prop del tio Che. Dimecres vinent dino a base de fartons!

Patrícia ha dit...

Sí, sí... confirme que hi ha fartons dimecres i que són molt menjables, això sí, costa déu i ajuda trobar de vegades taula...

Bon profit!

[EMonroy] ha dit...

"Menjables" no és la paraula que jo utilitzaria per definir-los. Jo utilitzaria la frase: "Lo que no mata, engorda". I és que, si no recordo malament, eren un xic industrials, vull dir, de supermercat.

Cogesme ha dit...

Bé, doncs hui he anat al tio Che. Sols que l'he trobat tancat. No deuen obrir a l'hora de dinar. De fet és a deu minutets caminant del despatx. Només cal passar pel cementiri del Poble Nou, tirar amunt fins al carrer de Ramon Turró i seguir aquest en sentit nordest fins a la cruïlla amb Rambla del Poble Nou. El tio Che és just davant del Casino L'Aliança del Poble Nou.
De pas he estat passejant pel cementiri i d'aqui en sortirà una entrada nova. Paciència!!!

[EMonroy] ha dit...

"I del cementiri sortirà una entrada nova; una entrada que surt d’un lloc on molt del que entra no torna a sortir."

Parlant de poesia: us heu assabentat del viatge ideològic de la nostra Maria de la Pau? D’estar a punt d’entrar al PSC, a ser musa de CiU i acabar a les llistes del PP.

Patrícia ha dit...

Una pija mallorquina... ara quan arribe Sant Joan... faig foguereta....

Cogesme ha dit...

Tot un poema, na Maria de la Pau. S'hauria de buscar un psiquiatra... :-P